Zvezda medju italijanskim kuvarima

Masimilijano Alajmo namlađi je italijanski kuvar u istoriji koji je nagrađen sa tri zvezdice u Mišelinovom vodiču za 2002. godinu.

Maks, kako je ga i inače zovu, pripada petoj generaciji kuvara i restoratera porodice Alajmo. Nakon završetka kulinarske škole, svoju praktičnu nastavu nastavio je u kuhinjama Alfreda Čiočetija šefa kuhinje u Ja Navalge u Moeni, Marka Vejrata šefa u Auberge de l’Eridan u Veyrier-du-Lac i Mišela Žerarda glavnog kuvara Les Pres d’Eugenie u Eugenie-Les-Bains.

1993. godine počinje da radi u restoranu Le Calandre u Sarmeoli di Rubanu, zajedno sa svojom majkom.

2006. godine zajedno sa svojom bratom objavljuje prvi kuvar pod nazivom In gredienti, koji osvaja titulu najboljeg kuvara za 2007. godinu. Sarđuje sa čuvenim parfumerom Lorencom Dante Ferom, na proučavanju mirisa koji utiču na kompletni doživljaj uživanja u obedovanju. Nakon godinu dana proučavanja, Maks lansira liniju čistih esencijalnih ulja, nazvanom Le Essenze, koja su namenjena ubrzanju čula ukusa.

2010. godine, braća obnavljaju trpezariju restorana La Calandre, koristeći kao osnovnu ideju Maksovu filozofiju kuvanja. Istom tehnikom koju Maks koristi u pripremi jela, izabrali su i materijale za uredjivanje. Ovo uredjenje dovelo je do pokretanja još jedne linije, ovoga puta predmeta (čaša, escajga itd), pod nazivom Alajmo design. U proizvodnji su takođe učestvovali i mnoge italijanske zanatlije.

2011. godine, Alajmo porodica preuzima Gran Caffe and Ristorante Quadri, koji se nalazi na trgu Svetog Marka u Veneciji.

Takodje, Maks je i član odbora direktora i profesor na Master della Cucina Italiana, škole kuvanja koja je otvorena radi stvaranja novih generacija kuvara. Pored svih svojih angažovanja, Maks je aktivan član neprofitnog udruženja Il Gusto per la Ricerca, osnovanog od strane Alajmo porodice 2004. godine, koje se bavi skupljanjem novaca za istraživanja dečijih bolesti.

Author: Ana Cvetković

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *